ARXIU DE MOSSÈN FRANCESC BALDELLÓ

           

 

Francesc Baldelló i Benosa (Barcelona 1887  -  1977) fou sacerdot, musicòleg, organista, escriptor i conferenciant. Des de l’any 1932 fins poc abans del seu decés, passava els estius a Sant Feliu. Coneixia el poble i la seva gent i era estimat per tots els feliuans.

La família va fer donació del seu Arxiu al  Museu Municipal Can Xifreda. En aquest arxiu hi figuren valuosos materials fruits dels seus estudis i observacions. Hi podem trobar:

· GOIGS: Col·lecció de més de 5.000 exemplars d’arreu de Catalunya.

· ORGUES: Àmplia informació sobre orgues de Barcelona com el del Temple de la Sagrada Família i d’altres poblacions,  orgues desapareguts...

· BIOGRAFIES de persones que va conèixer com Antoni Gaudí, Amadeu Vives, Lluís Millet, Emili Vendrell  per citar-ne algunes.

· MEMÒRIES: Conjunt d’escrits que fan referència a diversos temes, amb títols com: La Barcelona de la meva infantesa, A l’escola de primeres lletres, Els meus primers mestres de música, La meva vida de conferenciant, Records de la vida al seminari, La vida vuitcentista a Barcelona, Indumentària, Els senyors dels meu temps, Trànsit rodat, Tradicions de la Catedral de Barcelona, Costums i pràctiques d’altres temps, Cobles de ceguets, Les penyes del seu temps, Memòries d’un mestre de Capella barceloní, La música sagrada a Barcelona des de principis del segle XX, La Fe en la cançó popular, Refranys populars i rodolins.

· LA LLENGUA CATALANA A SANT FELIU DE CODINES. Comentaris sobre tradicions i costums del poble i estudi del seu llenguatge i vocabulari.

Conté també altres escrits i documents referents a la seva relació amb personatges i institucions de l’època, així com de la seva vida professional, articles de premsa, notes sobre folklore, etc.

L'arxiu ha estat endreçat i indexat per Jaume Casas, Joan Segalés, Jaume Vallcorba i Pere Vallcorba.

És consultable per als estudiosos d'institucions i entitats.